Asociația Consultanților în Lactație din România
Din 2014, reunim profesioniști din domeniul lactației pentru a veni în sprijinul părinților din România.
Misiune și viziune
ACLR este o organizație non-profit cu scopul principal de a apăra, promova și reprezenta drepturile profesionale, economice și sociale și interesele membrilor săi, în spiritul accesului liber la practica profesiei de consultant în lactație.
În România, susținem profesia de consultant în lactație și introducerea acestei profesii în rândul profesiilor practicate în economia națională (Clasificarea Română a Ocupațiilor).
Asociația promovează dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forței de muncă, accesul și participarea la formarea profesională continuă, reprezentarea și apărarea intereselor membrilor săi atât la nivel național, cât și internațional.
ACLR este membru al ELACTA din anul 2017.
Misiunea asociației este de a îmbunătăți serviciile specializate pentru nou-născuți, sugari, copii și părinți, pentru a îmbunătăți calitatea vieții, a reduce mortalitatea infantilă și rata morbidității, pentru a crește accesul la consultanța de susținere a lactației profesionale şi creşterea ratelor de alăptare în România.
Activități
- Pregătirea, instruirea și sprijinirea consultanților în lactație.
- Organizarea cursurilor de educație în lactație în vederea certificării. Până în 2024, ACLR a organizat 17 ediții ale cursului în lactație.
- Organizarea de cursuri, ateliere de lucru, conferințe (cu EMC) pentru a oferi educație medicală consultanților în lactație, medicilor, asistentelor medicale, moașelor și alțor profesioniști din domeniul lactației.
- Programe de voluntariat în maternități și clinici de alăptare.
- Cursuri, conferințe, grupuri de sprijin pentru părinți pentru promovarea alăptării în România.
Membrii
Asociația are 5 membri fondatori, iar consiliul director este format din Președinte, Vice-președinte și Secretar. Numărul de membri susținători este în continuă creștere și primim anual noi aplicații de aderare.
Ilinca Tranulis
Președinte
Mihaela Niță
Vice – președinte
Loredana Isbasoiu-Gafu
Secretar
Primul examen IBCLC din România a avut loc în 2011 iar până în 2024 sunt înregistrați 135 de IBCLC. Suntem optimiști cu privire la viitorul nostru în țară, ca profesie și asociație profesională, datorită noilor IBCLC, datorită entuziasmului și dorinței de a schimba durabil standardele de îngrijire ale diadei mamă-sugar.